poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zapiekane Mule w Postaci Afrodyzjaku.



Jeśli dobrze pomyśleć to wychodzi na to, że połowa używanych na co dzień składników w przepisach kulinarnych przynależy do kategorii afrodzyzjaków !!


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ


Składniki:
  • świeże mule- ilość wg potrzeb
  • tarta bułka-  ilość wg potrzeb
  • natka pietruszki-  ilość wg potrzeb
  • sól i czarny mielony pieprz- do smaku
  • oliwa EV-  ilość wg potrzeb
  • czosnek- do smaku

Sposób przygotowania:


Przygotowanie nadzienia do muli. 
Nadzienie do muli jest bardzo proste, korzystamy z sprawdzonych przepisów i stawiamy na minimum. Wystarczy zwykła tarta bułka, aromatyczny czosnek, natka pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. 


Czosnek należy posztkować bardzo drobno, aby nie zakłócał konsumpcji dania. Można go też przecisnąć przez praskę. Dodać bułkę. Ilość bułki ocenić na tzw. oko, w zależności od ilości muszli. 


Dodać natkę pietruszki.


dodać sól do smaku


dodać pieprz do smaku. 


składniki związąć w " papkę" przy pomocy oliwy.




Przygotować mule. Mule, w sensie muszelki, muszą się otworzyć. W tym celu wszytkie przygotowane mięczaki umieścić na patelni z odrobiną wody oraz oliwą EV. Płyn, który powstanie w wyniku gotowania, ok. 7 minut, pozostawić do przygotowania aromatycznego sosu do makaronu lub zupy rybnej. Przed gotowaniem, mule należy oczyścić.  


Na dnie blaszki do pieczenia lub naczynia porcelanowego do zapiekania wlać kilka łyżek oliwy EV.


Do przygotowania dania będzie potrzebna tylko połowa muszelki wraz z mięczakiem. 


Muszelki wraz z mięczakiem umieścić na blasze.


Każdą muszlę wypełnić przygotowaną wcześniej papką.


Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 15 minut. 
Danie podawać z cytryną. 


Smacznego !



7 komentarzy:

  1. Prawdziwa miłosna uczta :) Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  2. OOOO!!! to COŚ dla mnie ;) UWIELBIAM!!!!!!!
    Serdeczności <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale podane, cudowna uczta!

    OdpowiedzUsuń
  4. genialny przepis, zabieram do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  5. Że też mnie nikt na taki obiad nie chce zaprosic :) Wszyscy tylko ten schabowy i schabowy!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...